Reguliere behandeling

CBO richtlijn

Dit betreft de standaardrichtlijn om de ziekte van Lyme te behandelen. Dit zijn aanbevelingen hoe te handelen bij de gemiddelde patiënt. De CBO richtlijn gaat ervan uit dat een maximum aan 30 dagen antibiotica volstaat om de ziekte van Lyme te genezen. Wat mogelijk is bij acute, recente infectie. Voor de chronische vormen van Lyme wordt er geen richtlijn meer gegeven omdat zij dit wijten aan “restklachten”.

De CBO richtlijn is gebaseerd op de verschillende stadia. Helaas komen velen pas na jaren te weten dat ze een Lyme infectie hebben en is deze inmiddels chronisch geworden. Maar al te vaak worden patiënten die in stadium 2 of stadium 3 verkeren, behandeld als iemand met een acute Lyme infectie. Voor de patiënten is een 30 daagse antibioticakuur veel te kort. Diverse studies wezen uit dat 70% nog klachten heeft na de korte kuur antibiotica. Helaas wordt dit dan onder de noemer “post Lyme syndrome” of “restklachten” geplaatst. Met als gevolg dat vele mensen onbehandeld verder moeten lijden.

Behandeling bij Lyme specialisten

ILADS 

Het International Lyme and Associated Diseases Society (ILADS) is een medische vereniging die een uitgebreide evidence-based set met behandelingsrichtlijnen voor de ziekte van Lyme lanceerde om artsen en gezondheidsorganisaties, die zich toespitsen op de behandeling van tick borne diseases, te ondersteunen en waar ze kennis/ervaringen kunnen delen. De Ilads richtlijnen houden rekening met de ernst, de duur van de klachten en de soort klachten. Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met de co-infecties, wat de behandeling nog gecompliceerder maakt. Hierdoor opteren zij voor langdurige combinatie therapie met antibiotica. Dit kan oraal, intraveneus of intramusculair. De behandeling wordt voortgezet tot de patiënt beterschap merkt en de specifieke testen de goede richting uitgaan. Afhankelijk van de ontstekingswaarden, aantastingen en andere aandoeningen wordt de behandeling nog aangevuld met onstekingsremmers, bètablokkers, bloeddrukmedicatie, Immuuntherapiemedicatie en zo meer. De behandeling is volledig afgestemd op de patiënt en zijn reactie op de behandeling, er bestaat dus geen standaard behandeling. Hier vindt u de Ilads richtlijnen terug: http://www.ilads.org/lyme/treatment-guideline.php

Supplementen

De behandeling wordt tevens ondersteund met verschillende vitamines, ontgiftingsmiddelen, mineralen,… Dit opdat je lichaam voldoende ondersteund zou worden. Hier onderstaand vindt u enkele vaak gebruikte supplementen bij de behandeling van ‘late stage Lyme’.

Immuun modulerende supplementen: 4 ME, probiotica
Ontstekingsremmende supplementen: omega 3, berberine, curcuma
Slaap regulerende supplementen: choline dha, melatonine
Neuro/cognitieve functies: choline dha, genkofyt, resveratrol, L- glutamine
Energiestimulatie: Q10
Supplementen zenuwherstel: vit B12 inspuitingen, smilax
Ontgiftingssupplementen: vit B12, vit C, glutathione, smilax, burbur, pinella, parsley, green magna, houthuynia
Lever ondersteunende supplementen: mariadistel, paardenbloem

Het is aangeraden supplementen steeds te gebruiken in overleg met je arts!

Voeding

Veel mensen ondervinden een verergering van klachten bij bepaalde voeding. Voedselintoleranties spelen een belangrijke rol bij de ziekte van Lyme. Neurologische symptomen kunnen bijvoorbeeld in de hand gewerkt worden door een glutenintolerantie. Let op: een voedselintolerantie is geen allergie of coeliakie. Bij een voedselintolerantie of gevoeligheid reageert het lichaam niet goed op een bepaalde stof waardoor er klachten kunnen ontstaan. Meestal hebben ze zich deels ontwikkeld door een disbalans van de darmflora. Intoleranties komen vaker voor dan allergieën. Ze veroorzaken vage klachten zoals vermoeidheid, darmklachten, spierpijn… In het belang van uw herstel is het dan ook aangewezen om een voedselintolerantietest uit te voeren en uw voeding aan te passen.

Voor aangepaste gerechten neem gerust een kijkje op onze blog:

Recepten

“Jarisch-Herxheimer reactie of herx reactie”

Tijdens het behandelen van de ziekte van Lyme en/of co-infecties kunnen de klachten tijdelijk erger worden of kunnen er zelfs nieuwe, hevige klachten ontstaan doordat de toxische belasting stijgt. De stoffelijke resten, ook wel endotoxines genaamd, van de Borrelia behoren tot de giftigste stoffen die er bestaan. Deze kunnen zich ophopen en ernstige ontstekingen veroorzaken. De Jarisch-Herxheimer reactie vindt plaats wanneer er meer gifstoffen vrij komen, dan het lichaam kan uitleiden. Deze zorgen dat de klachten verergeren en/of dat er nieuwe klachten bijkomen zoals braken, misselijkheid, erge hoofdpijn, zweetaanvallen, lichte koorts, … .

Deze reactie is bij iedereen anders, alsook de duur er van. Daar Herxheimer reacties er hevig aan toe kunnen gaan, wordt de behandeling afgestemd op wat het lichaam aan kan. Die kan zo hevig zijn dat de behandeling geminderd moet worden of even moet gestopt worden om een periode van enkel ontgiften in te lassen.

Het is belangrijk het ontgiftend vermogen te ondersteunen om zo de Herxheimer-reactie te verminderen. Dit kan onder meer via volgende middelen:

 • Voldoende water (2L per dag)
 • Sarsaparilla (Smilax Glabra)
 • Heet water met limoen
 • Burbur
 • Pinella
 • Glutathione

Patiënten hebben vaak schrik dat er een regressie of allergie plaatsvindt. Het is belangrijk twijfels hieromtrent met je arts te bespreken!

Alternatieve behandelingen

Sommige Lymepatiënten boeken weinig vooruitgang met antibioticatherapie of zijn te zwak om verder te gaan met antibioticatherapie.

Dan zijn alternatieve Lyme protocollen nog altijd een optie. Let op, deze protocollen kunnen ook zorgen voor hevige herx reacties (zie Herxheimer reactie). Het is belangrijk geleidelijk aan de dosis op te bouwen zoals aangegeven in het protocol en zelf aan te voelen welke dosis het best geschikt is voor u. Dit telkens in overleg met de behandelende arts!

Dit zijn enkele alternatieve Lyme protocollen:

 • Buhner: http://buhnerhealinglyme.com/the-protocols/
 • Cowden protocol: http://www.nutramedix.ec/ns/lyme-protocol
 • Verkort Cowden protocol, Eva Sapi- protocol: http://www.evasapi.net/
 • Vit C/Salt protocol
 • Bioresonantie/ zappers: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bioresonantie

Het is aangeraden deze protocollen steeds onder toezicht te volgen van een kundige arts!